De Truckrun van truckersvereniging Drivers Uut Salland gaat dit jaar niet door. Cliënten van een zorginstelling in Raalte (verstandelijk beperkte mensen) werden eerder elk voorjaar getrakteerd op een rondritje door Raalte en omgeving, maar nu dus niet meer De redenen? Onder andere problemen met de verzekering die landelijk spelen. De Truckrun vanuit Raalte is niet de enige in Nederland die is afgelast. Dat geldt inmiddels ook voor een truckrun rondom Enschede en eentje in Valkenswaard. De leden van Drivers Uut Salland balen net zo hard als de cliënten van de zorginstelling.
De zeventiende editie van de Truckrun van Drivers Uut was gepland op 20 mei. Maar het feest gaat dus niet door. En dat heeft ook met de paarse krokodil te maken. “Om te beginnen eiste de provincie Overijssel dat we tijdens de route gebruik maken van professionele verkeersregelaars”, begint Johnny Tutert, lid van Drivers Uut Salland én initiatiefnemer van de Raalter Truckrun. “Eerder deden de leden van MC Freewheels uit Heeten dat voor ons, maar de provincie wil op N-wegen alleen nog maar beroeps. Dat zou al met al zo’n 1.000 euro kosten. Dat probleem konden we nog oplossen met sponsoring. Daarna kregen we bericht van Rijkswaterstaat dat we de N35 niet meer mochten afzetten. En daarna kwam het nieuws over de rechtszaak.”
Want wat is er gebeurd? Allereerst is het belangrijk om te weten dat een gemiddelde vrachtwagen twee zitplekken met gordels heeft: een voor de chauffeur en een voor een bijrijder. Johnny schat echter dat bij 70 tot 80 procent van de deelnemers aan ‘zijn’ Truckrun een begeleider mee moet. Die neemt dan plaats op het slaapbed achter de chauffeur en de cliënt. Maar daar zijn geen gordels. En laat er nou vorig jaar elders in Nederland een begeleidster, die dus niet in de gordels zat, tijdens het rijden met haar hoofd op het dashboard zijn beland, waarna een letselschadeadvocaat er werk van maakte. Dat had tot gevolg dat meerdere verzekeraars hun polissen aanpasten. Dat betekent dat ongevallen met derden in de cabine niet meer onder de dekking vallen. En wie draait er dan voor mogelijke persoonlijke schade op? Het bedrijf dat de eigenaar is van de vrachtwagen, de chauffeur of de zorginstelling? Niemand die zit te wachten op schadeclaims. Voorlopig is het dus einde oefening. “En dat is enorm balen”, stelt Erwin Bril, voorzitter van Drivers Uut Salland. “Onder onze leden hebben we jongens die alleen vanwege de Truckrun lid zijn geworden. Die beginnen me doorgaans aan het begin van het jaar alweer te appen. ‘Wanneer is het?’ en ‘Als je maar zorgt dat ik mee kan doen’. En dat is ook begrijpelijk. Als je een keer na afloop de blije gezichten en de vrolijkheid bij de cliënten hebt gezien, wil je niet meer anders…”
Juristen
De landelijke truckersverenigingen laten zich ondertussen vertegenwoordigen door de Overkoepelende Stichting Chauffeursactiviteiten. Die heeft inmiddels juristen ingeschakeld. “Ten eerste is me door de OSC al verteld dat de provincie dat van die professionele verkeersregelaars helemaal niet mag eisen”, vertelt Erwin. “Maar misschien ook dat er alternatieven mogelijk zijn. Het schijnt dus dat je met een 45 kilometerwagen wel mag rondrijden met iemand op een bed. Maar het is dus afwachten waar het op uit loopt. Hoe dan ook worden hierdoor op dit moment duizenden mensen in Nederland teleurgesteld.”
En ook Johnny baalt. Sinds de oprichting van Drivers Uut Salland, die inmiddels zo’n 250 tot driehonderd leden telt, is hij bij de vereniging betrokken. En aangezien hij als ex-trucker bij de zorginstelling werkte, was hij het die jaren geleden het idee van de Truckrun in Raalte lanceerde. “Want als activiteit gingen we eerder met de leden van DUS naar het Truckstar Festival in Assen, maar we wilden er wat moois bij.” En dat lukte. Gingen de eerste keer volgens zijn schatting nog zo’n zeventig verstandelijk beperkte mensen mee, de laatste paar keren ging het om zo’n tweehonderd. En evenzoveel vrachtwagens. De coördinatie van de dag was naast hem in handen van Stefan Hondeveld (DUS) en Jorien Verwaarst (namens de zorginstelling).